Publicis Groupe Offices / Elkus Manfredi Architects

Publicis Groupe Offices / Elkus Manfredi Architects

© Eric Laignel© Eric Laignel© Eric Laignel© Eric Laignel+ 22


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    215,000 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2019


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Abet Laminati, Caesarstone, Carnegie, Daltile, FilzFelt, Herman Miller, Koroseal, Laticrete, Mafi, corona mark, Roche Bobois, Steel case, source of stone, Tandus Centiva, Amerilux, Bisley, corian, InterfaceFlor, Materials, Mechoshades+2-2





© Eric Laignel
© Eric Laignel

Text description provided by the architects. For its Boston office, Publicis sought a new workplace to co-locate 1,500 employees from seven distinct brands – Digitas, GroupeConnect, Publicis Sapient, MSL, Re:Sources, Publicis Media and Epsilon – aiming to synergize their collective creativity. Over the course of 12 months, designers at Elkus Manfredi Architects guided employees through a robust co-creation engagement process, gathering feedback on factors ranging from desired work culture and settings, to job selections. furniture and finishes.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

This immersive process influenced the design of the flexible, 100% activity-based workplace, which allows employees to choose where and how to work, while floor plans and design elements also provide unifying consistency. the whole workplace. Working with Elkus Manfredi Architects, what emerged was not only a unique solution, but also a new co-creative design process. Elkus Manfredi engaged Publicis employees at all levels, in each brand, for the duration of the project to co-create the space in which they would work.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

To treat. This project presented an ideal opportunity for Elkus Manfredi to apply the belief that the design process should be tailored to the challenges of the project, rather than imposing a predetermined, rigid process. The process would then also support the desired cultural changes. The design team developed a systematic approach that brought a total of 1,500 people into the process as creative contributors. Engagement began with the identification of Publicis influencers, executive committee, capability leads, and cross-company employee ambassadors who interacted at various levels directly with the design team.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

The workshops addressed a range of issues from the overall vision of the workplace to specific program requirements. Leveraging the client’s creative flair, Elkus Manfredi led the groups through employee engagement exercises to articulate individual brand expressions. The process generated feedback on workplace solutions for ten categories, including WOW! spaces, Joy at Work and the critically important solo spaces. The project challenge Elkus Manfredi’s challenge was to incorporate employee feedback into the design concepts of the activity-based workplace.

In addition, the designers worked to integrate Publicis Groupe’s vision, which was to design a workplace of the future to inspire and motivate staff, “wow” customers and function as a place of innovation for teams. They were looking for a beacon for new ways of working that also expressed their distinctive marks. The ultimate goal of the project was to provide a cohesive work environment to unify, motivate and inspire a talented and creative workforce while providing quiet spaces for intensive concentration, informal meeting areas that encourage collaboration and common spaces inviting to spark a creative spark.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Project solutions. For the new workplace, Publicis selected a 215,000 square foot space in downtown Boston comprised of five fully restored historic buildings, interconnected and topped with a modern glass addition. The fundamental design concept for the space was to weave old and new spaces together in a unified way with a dynamic tapestry of themes reflecting the users and their distinct cultures and brands. The results are a strong and connected whole. Elkus Manfredi designers introduced the idea of ​​a “glitch” as a simultaneous design element on all floors.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Not only do the glitches manifest the idiosyncrasies of historic buildings, but the unexpected design elements also trigger spontaneous flashes of inspiration and creative energy. Publicis occupies the top eleven floors of the building, with the top two floors programmed as a conference center, a cafe serving fresh food prepared by chefs, and common areas for all employees.

An expansive concierge reception area on the 16th floor welcomes visitors with an eclectic collection of furnishings and a custom reception desk. The reception area opens onto a large two-story amphitheater with sweeping views of Boston Harbor and Post Office Square, an ideal setting to welcome visitors for conferences and presentations. This large digitally connected meeting space, as well as multifunctional gathering spaces and an outdoor rooftop terrace are just some of the welcoming environments where Publicis employees can collaborate with each other and with their clients.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Each company has a dedicated floor on the stories below that expresses its brand in a way that also relates and connects to the workplace as a whole. Specific programming needs and brand identities are distinguished by unique furniture, wallcoverings, color palette and theme, all created based on extensive employee feedback collected during the employee engagement process. Even with the distinctive colors and images, which aid orientation, the overall plan remains consistent from floor to floor – a key concept in activity-based work. For example, each elevator lobbies at the creative heart of the building buzzes with a unique graphic wallcovering comprised of an irregular grid cut into delicate diagonals and infused with vibrant colors and stylized imagery.

Divisions
Divisions

The pattern, which is a graphic overlay representing the intricate structural grids of the newly refurbished building overlapping the contemporary addition, appears in all elevator lobbies and even threads its way to the ceiling of the top-floor gathering space. The same energy grid appears in the creative core of each floor, each awash with different colors and images selected by employees based on that floor. Glitch elements – a stylized image of a lion, the Publicis Groupe brand symbol, and floor theme binary code – are integrated into these custom environmental graphics designed by Elkus Manfredi for each floor. The floors are made up of several working quarters, ideally sized to encourage collaboration, which provide a point of attachment for a team of employees.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Quiet work can take place on unassigned benches, which are available on a first-come, first-served basis. Private telephone booths allow calls to be answered. Collaborative spaces take many forms, from open huddle spaces for a few people to more formal, closed spaces that can be reserved for a meeting. Each floor also has a joy space – yes, a joy space! – located outside the creative core. These informal cafés reflect the culture and preferences of the brand and offer inviting spaces to collaborate, relax and find inspiration from whimsical elements like a prowling five-foot velociraptor or a playful Pac-Man mosaic mural.

© Eric Laignel
© Eric Laignel
© Eric Laignel
© Eric Laignel

Every day, employees can choose between individually-focused workspaces or relaxed gathering spaces that are conducive to brainstorming and group work. Colleagues are encouraged to explore different spaces and ways of working, constantly drawing inspiration from new cohorts or intentional “glitches” that crop up in surprising places. Mobile technology enables seamless transitions in all areas. The vertical stacking of program elements and the cohesive arrangement of spaces contribute to orientation and help to weave the whole workplace together.

© Eric Laignel
© Eric Laignel

Ultimately, the strategically choreographed employee engagement process resulted in a flexible, highly functional workplace where Publicis employees feel at home and can do their best. The co-creation (change management) process inspires a tapestry of eclectic and energetic workspaces grouped within team quarters and connected to the whole with a cohesive overall design. Such an inviting and Instagrammable workplace not only creates an environment where employees want to come to work, it also serves as a valuable recruiting tool to attract talent, furthering Publicis’ vision of bringing together creative employees in one place. and dynamic in Boston.

© Eric Laignel
© Eric Laignel



Source link